Niclas Hammarström (20 maj 1969 -)

hammarstrom1

Utöya, Norge

hammarstrom3

Syrien

Hans Niclas Hammarström är en svensk fotograf. Han föddes den 20 maj 1969 i Håbo, Uppsala. Han är en av Sveriges mest välkända fotografer, han är en krigsfotograf kan man säga, han tar bilder på olika olycksdrabbade områden som t.ex. terrordåd. 1993 skrev han på ett kontrakt med Aftonbladet som deras fotograf i USA. Där tog han bilder på bland annat 9/11 attackerna, belägringen i Waco och vid Fotbolls VM 1994. Han tog dessutom bilder på många av boxaren Mike Tysons matcher.

hammarstrom2

Syrien

2012 kom han tvåa på världens största fototävling World Press Photo, för hans bilder på terrorattackerna i Utöya 2011 av Anders Breivik. Han var inte bara i USA, han tog också bilder i Canada och Sydamerika.

Han blev mer känd på senare tid när han och reportern Magnus Falkehed blev kidnappade Syrien av okända män. De hölls fångatagna i 46 dagar då de blev släppta. Hans bilder är alltid väldigt skickligt tagna, han fångar hemskheterna som händer i världen, oftast på personer speciellt barn i Syrien med t ex blod i ansiktet eller mitt i en sönderbombad gata. Hans bilder är speciella för han fångar känslor på ett unikt sätt. Vissa bilder även om de är hemska är nästan konstnärliga t ex den 3e bilder jag visar. Han tar enorma risker såklart för att han ska få så här bra bilder från farliga ställen, det är det kanske som skiljer sig mot andra fotografer att han just är där hemska saker händer, han åkte t ex ner till Syrien frivilligt för han tyckte det var så hemskt där nere och att han själv har 3 barn så han reagerade extra starkt när han såg bilder på barn i krigsområden.

Av: Anton ES14e/fo