David LaChapelle (1963-)

David Lachapelle Dag

UMA THURMAN

David LaChapelle är en känd mode- och porträttfotograf. Det han är mest känd för är hans häpnadsväckande mode fotografier samt bilder fotade i syfte till reklam. En mängd kändisar har fastnat framför objektivet, oftast detta under otraditionella former. Han är en av Amerikas mest betydande fotografer idag.

Året 1963 föddes David i Simsbury, Connecticut, USA. Numera bor han i Hollywood där han håller igång sin verksamhet. Det var under mitten av 1980- talet som David flyttade till New York från hans lilla hemstad.

David har påverkats mycket av sin stora idol Andy Warhol. När David var ynka sjutton år gammal mötte han Andy för första gången. Där blev han erbjuden sitt första jobb som fotograf på Interview Magazine. Med orden ”Gör vad du vill. Se bara till att det blir bra.” från Andy satte han igång att arbeta. Davids arbeten gav en positiv reaktion och under en tid fotograferade han för många olika stora tidningar och magasin.

David Lachapelle

TRANSCENDING FORM

När David fotograferar använder han sig oftast av olika konstepoker, däribland konst och historiska målningar, som inspiration. Fotografierna skildrar alltid en speciell berättelse och oftast det overkliga. Att det overkliga tilltalar honom har att göra med att han tycker det är vackrare än till och med en dröm. Hans bilder har flera gånger liknats med Fellinis filmkonst då Davids fotografier har ett bisarrt och överdrivet bildspråk.

Jag tycker att David tar väldigt inspirerande fotografier där han tänker ”utanför boxen”. Hans fotografier kan bli en aningen bisarra, dock inte på ett dåligt sätt. Man märker att han alltid har en tanke med sina bilder och genomför sina fotosessioner väl. Tankeverksamheten sätts igång hos en när man studerar bilderna. Detta för att han i nästan alla bilder har mycket som pågår samtidigt samt starka färger. Att David oftast har kvinnor i sina bilder är en sak som jag snabbt märkte. Kvinnorna poserar även med nakna överkroppar, och det tycker jag får fram en speciell sorts skörhet. Alla bilder fotograferade av David är arrangerade. Ifall han inte hade arrangerat sina bilder hade han inte fått fram samma känsla och motiv som han får nu.

David Lachapelle 2

ONCE IN THE GARDEN

Det är inte enbart människor som fastnar på Davids bilder. En hel del natur samt arrangerande naturbilder kan man även hitta. Det finns även bilder som symboliserar skillnaden mellan städerna och naturen. I dessa bilder har han placerat en del av en stadsmiljö, t.ex. en bensinstation, i en skog. Jag tolkar dessa bilder som samhällskritiska. David sysslar som sagt med mycket reklamfotografier, ändå är han kritiskt mot konsumtionssamhället.

Av: Vilma Lönn, Es14e/fo

Källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/David_LaChapelle
https://en.wikipedia.org/wiki/David_LaChapelle
https://www.youtube.com/watch?v=_ks4ie-5uAk

Klipp på Youtube
https://youtu.be/AJ1Ghzg1Q5c