Hans Gedda (8 juli 1942-)

hansgedda

Hans Gedda

cornelis dead_plates_5 nelson mandelaHans Gedda föddes 8 juli 1942 i Flen. Vid 12 års ålder vaknade hans intresse för fotografi efter att ha fått en kamera i julklapp. Efter att ha studerat hos Teddy Aarni och varit assistens hos Rolf Winqvist blev han känd år 1967 efter att ha tagit en bild på Sara Lidman och Tove Jansson. Idag är Gedda 73 år och under sin tid som fotograf har han inriktat sig på porträtt i svartvitt. Han har fotograferat många kända personer så som Monica Zetterlund, Margareta Krook och Carl VXI Gustav men det porträtt han förmodligen är mest känd för är porträtten på Nelson Mandela.

Det var tack vare att han varit Olof Palmes fotograf under flera år som han fick chansen att fotografera Nelson Mandela som då precis kommit ut ur fängelse. Under själva fotograferingen höll Sveriges utrikesminister Sten Andersson blixten. Gedda lyckades även få Mandela att skratta genom att berätta för honom om hans idé med själva fotograferingen.

Under åren som gått han han har vunnit priser så som World Press Photo, Årets bild och fått den Statlig inkomstgarantin för konstnärer. En av hans bilder har även använts som omslagsfoto på Nelson Mandels bok ”Conversation with myself” där förordet skrevs av Barak Obama.

I dagens läge har han valt att dra sig tillbaka och fotografera det han själv känner för att fotografera. Detta betyder även att han inte längre tar några uppdrag. Anledningen till detta är att han valt att sluta på toppen av sin förmåga.

Gedda har fotograferat nästan alla sina porträtt i svartvitt. Jag tror detta beror på att han inte vill att färger ska dra fokus från det han försöker att visa med sina bilder. Det jag tycker att han försöker visa är olika känslor men även han vill även att det inte ska kännas uppställt. Själv tycker jag hans porträttbilder är snygga och stilrena. Detta kan bero på att han använder sig at Avedon ligtning då det är en kritvit bakgrund. Han har även antingen många tydliga skuggor som täcker stora delar av ansiktet eller så har han nästan inga skuggor alls.

När han blev äldre började han samla på olika saker han hittade t.ex. i skogen och tog hem det. Han har sedan valt att lägga de olika olika sakerna han hittat tillsammans som ett collage och fotografera det. Ett exempel kan vara en duvhök, olika löv, tärningar och ben som har staplat upp tillsammans och fotograferat det.

Av: Sara Skidell ES14e/fo