Robert Frank (9 nov 1924-)

Robert FrankRobert Frank är skaparen utav en av de mest inflytelserika fotoböckerna under 1900-talet, The Americans. Han föddes 9 november 1924 i Schweiz. I år är han alltså fyllda 91. 1947 var han 23 år och emigrerade då till USA där han fick jobb i New York som mode fotograf för Harper’s Bazaar. Efter det var Frank verksam i USA och Canada.

Som fotograf har Frank jobbat för många stora märken som frilansjournalist. Bland annat för Vogue, Fortune, McCall’s och som sagt Harper’s Bazaar. Han har även fotograferat på sin fritid så att säga, utan betalning, men ändå har han inte gått tomhänt. 1955 erhöll Frank Guggenheimpriset och detta möjliggjorde fyra omfattande resor genom USA. Under två år åkte han runt, delstat till delstat och fotograferade människor i deras naturliga miljö. Han fotograferade det som vi i nutiden kallar för street eller dokumentärt. 28,000 bilder togs men bara 83 av dem användes i den omtalade “Les Américains”, eller “The Americans” som är det namn den är mer känd under. Det var Franks fotografier tillsammans med Jack Kerouacs texter som skapade den revolutionerande fotoboken. The Guardian skrev ifjol “The americans har förändrat naturen av fotografi, vad den kan säga och hur man kan säga det”. Det Frank gjorde med sina bilder var inte så vanligt. På denna tiden glorifierade man USA. Där var allt frid & fröjd efter kriget och det var landet dit ALLA ville flytta, allt var helt enkelt perfekt där. bild av robert frank 2Men Frank såg bristningarna i USAs rustning och valde att visa upp den inte så lyckliga sidan av USA. Det var däremot inte så enkelt som att ta några foton, slänga ihop en bok och sen var Frank världsberömd. Acceptansen för hans arbete kom med tiden och i början var det faktiskt inte alls särskilt omtyckt. Många Amerikaner tog illa vid sig och menade att det inte alls var såhär USA såg ut och många tyckte att hans bilder var meningslös oskärpa, brus, dåliga exponeringar och allmänt slarv. Det var kanske just detta som gjorde hans bilder så speciella och därför blev uppmärksammade. 1955 fick han även Hasselbladspriset.

bild av robert frankFrank fotograferade främst med en Leica vilket var otroligt vanligt bland fotografer vid denna tiden. Däremot var det inte för märket eller kvaliténs skull han använde den, sanningen är att Frank brydde sig väldigt lite om sin utrustning. De säger att han från början använde en Rollieflex men sedan bytte till en Leica på grund av att den var liten, diskret och helt enkelt passade till hans dokumentära fotograferande.

Bilderna från “The americans” skildar efterkrigstiden i USA. Frank var trött på romantiseringen av USA, han ville visa det han såg, enkelt och avskalat. Så det var också det han gjorde. Rörde sig runt genom USA och sköt av bilder från höften på människor av alla slag och alla samhällsklasser. Det är det jag gillar med hans bilder. Frank har bara med det allra nödvändigaste. Anpassar sig inte efter ljuset, försöker inte få någon snygg bokeh utan allt som räknas är att bilderna ska förmedla något och genom att arbeta på det sättet som Frank gör medför det att han i det flesta fall lyckas. Det är mycket enklare att ta till sig en bild utan massa störande moment, man fokuserar på det man ser och tar till sig bilden. Detta arbetssättet är väldigt inspirerande och något jag vill ta med mig till mitt eget arbete. Att fokusera på det viktigaste och skala av för att med små medel förmedla en känsla.

Av: Lovisa Fritzson, Es14e/fo

bild av robert frank 3