Bruce Gilden (1946-)

Bruce GildenBruce Gilden är en av nutidens mest kända street fotografer. Han föddes i Brooklyn 1946, 2015 är han 69 år. I sin ungdom studerade han sociologi på Penn Sate men ganska snart började hans intresse dra mer åt fotografi. 1968 såg han filmen Blowup av Michealangelo Antonioni. Bruce blev så inspirerad av filmen att han köpte sin första kamera och började ta kvällskurser i fotografi på School of visuals art i New York. Bortsett från kvällskurserna är Bruce tillmestadels självlärd.

Under sin uppväxt har han kommit i kontakt med människorna och miljöerna ute på gatan. Många gånger har han kallat det för hans andra hem. Bruce fattade tycke för det han såg på gatorna och blev väldigt fascinerad och nyfiken av “karaktärerna” han kunde se där. Det är något karakteristiskt för Bruce bilder att han fokuserar på att hitta de där udda människorna, “karaktärerna” som gör liv i hans bilder. Under hela hans karriär har han letat efter spännande karaktärer. De säger att detta är hans sjätte sinne som ej kan läras ut utan något man får efter år ute på gatorna med ögonen vidöppna. Hans första arbete jobbade han på tills 1986 som innefattade bilder från Coney Island. 1984 började han fota på Haiti och boken därifrån publicerades 1995. För den boken vann han det Europeiska publiceringspriset för fotografi.

bild av bruce gilden 3Sedan 1981 har Bruce återgått till det område där han började, att fotografera “karaktärer”. Ett stort projekt som han jobbade på mer än 20 år baserades på New Yorks gator. Där fotograferade han människor och hans arbete har resulterat i två publikationer, Facing New York (1992) och A beautiful catastrophe (2005). Citat av Bruce “Jag är känd för att ta väldigt nära bilder, och ju äldre jag blir desto närmre kommer jag mina objekt”. Detta är verkligen något man se i hans verk, speciellt de senare från New York, att han fotograferar väldigt nära porträtt. Något annat som man också kan se i hans bilder är hans speciella ljus, för det är något som Bruce är känd för, hans speciella blixtljus. Precis som Robert Frank och många andra fotografer använder sig Bruce Gilden av en Leica. För att få det speciella blixtljuset använder han en extern blixt som är kopplad via sladd. Många fotografer har tagit efter Bruce teknik när de fotograferar street m.m.bruce gilden 2

Det jag gillar med Bruce bilder är att han utmanar det “ideal” som finns inom street. Vad man “får” och inte får göra gäller inte honom. Han utmanar detta ideal och kör helt sitt eget race. Denna djärvhet har gjort att Bruce står ut från mängden och att hans bilder har blivit uppmärksammade. Ibland är det viktigt att våga testa nya saker och att lita på sin förmåga. Om man hela tiden gör som andra och som man alltid gjort då kommer inte ens bilder eller du själv som fotograf utvecklas och det är det jag tar med mig från Bruce som fotograf. Att utmana både sig själv och andra i sitt fotograferande.

Av: Lovisa Fritzson, Es14e/fo

USA. New York City. 1989. Feast of San Gennero, Little Italy.

USA. New York City. 1989. Feast of San Gennero, Little Italy.