Julia Margaret Cameron (1815-1879)

 Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron311 juni 1815 – 26 januari 1879

Julia Margaret Cameron var en porträttfotograf under 1800-talet. Hon föddes i Calcutta i Indien 11 juni 1815. Hon var en brittisk fotograf som räknas till en av pionjärerna inom 1800-talets fotografi. Hon dog den 26 januari 1879 i Kalutara på Ceylon. Mest känd är hon för sina porträtt som hon tog med en mild oskärpa och tät beskärning. Med denna teknik gav hon bilderna en sensuell och intim karaktär. Hon var inte så uppmärksammad under den tid hon var verksam, utan det är mer nu på senare tid som hon har blivit känd för världen.

Julia Margaret Camerons far var var tjänsteman i Brittiska ostindiska kompaniet och hennes mor var fransyska av adlig familj. Julia utbildade sig i Frankrike, men återvände till Indien år 1838 för att gifta sig med en brittisk jurist som var tjugo år äldre än henne själv, hans namn var Charles Hay Cameron. Innan Julia gifte sig hade hon efternamnet Pattle. Familjen flyttade till London efter att Charles Hay Cameron pensionerade sig år 1848. Julia hade en syster, Sarah Princeps, som ägde en litterär salong i Kensington, London. Där fick de möjligheten att umgås med konstnärer och författare, och på det sättet skapade de kontakter inom dessa grupper. De flyttade sedan till en by på Isle of Wight i Engelska kanalen år 1860.

Julia Margaret Cameron Självporträtt

Julia Margaret Cameron började fota ganska sent i sitt liv. 1963 fick hon en kamera av sin dotter, då var hon 48 år gammal. Hon kom snabbt in i det och redan inom ett år hade hon blivit medlem i ”the Photographic Societies of London and Scotland”. Hennes fotostudio var från början ett hönshus. Hon gjorde albumintryck från blöta kollodiumnegativ när hon gjorde sina bilder. Hon jobbade väldigt mycket under en kort tid, då hennes karriär bara höll i tio år, men hon hann ändå med att fota flera av Englands mest kända personer. Bl.a. Charles Darwin, George Frederic Watts och Alfred Lord Tennyson. Hon hade även ett väldigt bra affärssinne vilket gjorde att hon registrerade alla sina fotografier hos myndigheterna med copyrighträttigheter. Det gjorde att de flesta av hennes bilder finns kvar än idag för alla att se.

Julia Margaret Cameron

När familjen Cameron flyttade till Ceylon 1875 slutade hon nästan helt med fotografering. Hennes släkt drev ett kaffe- och teplantage, och avsaknaden av kunder och material gjorde det svårt att fortsätta med fotograferingen. Hon tog några bilder på exempelvis infödda ceylonbor, men väldigt få bilder finns kvar från den perioden. Hon dog fyra år senare av feber.

Av: Erica Olsson i Es14e/fo

Julia Margaret Cameron2