Gästbok

Har du frågor om utbildningen? Kommentera frågan här nedan så svarar vi på den så snabbt vi kan!

1. Vilka typer av jobb kan man söka till efter utbildningen?

Du kan söka olika typer av arbete, men du måste tänka på att ES-utbildningar är studieförberedande. Det betyder att detta är en grund för fortsatta studier. Att lära sig foto är användbart i många yrken förutom fotografyrket. Som t.ex. journalist förväntas du idag kunna fotografera också.

2. Är det lätt att få jobb innan denna bransch?

Ju bättre du är desto enklare blir det att få ett jobb. Foto ingår i många olika branscher och på Sture får du grunderna till ett visuellt berättande. Det betyder att du har användning av foto i allt från att vara konstnär till art director på en reklambyrå.

3. Hur ser en normal lön ut?

Svår fråga. Det beror som sagt på hur bra du blir. Om du jobbar som pressfotograf tjänar du som journalisterna gör. Med några undantagna tjänar man som anställd ungefär som genomsnittet.

4. Bör man starta eget?

Många som fotograferar startar eget. Ofta har man ett annat yrke men brinner för foto och tar bra bilder, då kan man sälja dem genom bildbyråer.

5. Står man för fotoutrustning själv?

Ofta kan det vara lite extra kul att ha egen utrustning som man använder när man fotograferar. Men skolan har även en del utrustning som t.ex. kameror, objektiv, stativ och blixtar.

6. Vad kan fotoutrustning kosta om man vill skaffa själv?

Priset kan vara väldigt varierande beroende för vad man vill använda sin kamera till.

7. Får man dator från skolan?

Nej dator får man inte på skolan däremot så har får man en Ipad som man kan ha skolarbeten på.

8. Vilket redigeringsprogram använder man på skolan?

Vi använder oss av Adobe-programmen.

9. Är det svårt att komma in på den här linjen?

Det varierar lite från år till år, men godkänt från grundskolan i 11 ämnen brukar vara obligatoriskt. Hör med din skolas studievägledare eller ring till Sturegymnasiet SYV Tittie Årstrand på 0702 01 48 35.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *